OKRUGLI STOL – DIJETE NA ČEKANJU

PUTEVI KA INTEGRIRANOJ SKRBI”

– UDOMITELJ KAO ZANIMANJE

 

U sustavu socijalne skrbi zbrinuti dijete koje roditelji zanemaruju ili ugrožavaju tijekom ove godine bilo je veoma teško. Malo je slobodnih mjesta u ustanovama, a još manje u udomiteljskim obiteljima.

 

Veliki broj dječjih domova u višegodišnjem procesu deinstitucionalizacije i transformacije drastično je srezao smještajne kapacitete za prihvat djece što je bilo planirano i podržavano od strane nadležnog ministarstva.

 

Istovremeno, sustav u zadnjih 10-ak godina je učinio vrlo malo ili gotovo ništa na razvoju udomiteljske mreže kao alternativne skrbi.

Broj djece koja trebaju pomoć sustava nije se smanjio. Naprotiv, potrebe zbrinjavanja i broj hitnih izdvajanja djece iz obitelji raste.

 

Dječji dom ZAGREB je gotovo u cjelosti popunjen, a svakodnevno smo kontaktirani od strane centara za socijalnu skrb zahtjevima za smještaj djece. Nažalost, zbog nedostatka mjesta, samo u studenom 2017., morali smo odbiti smještaj 20-ak zagrebačke djece. Što će biti s njima? Nema mjesta ni kod udomitelja, ni u bližim ustanovama. Ako ne budu smješteni dalje od domicilne sredine, ostaju li u ugrožavajućim uvjetima vlastite obitelji?

 

Vrlo je kritično!

 

Iz Dječjeg doma ZAGREB čak 23 djece već nekoliko godina čeka udomiteljsku obitelj na području Zagreba i bližih županija.

I posvajanje djece gotovo je stalo. Iako je prosjek posvajanja za DD Zagreb bio 30-ak djece godišnje, u ovoj godini posvojeno je samo 1 dijete. Moramo djelovati puno brže, i centri za socijalnu skrb, i Ministarstvo, i pravosuđe, i zdravstvo i svi ostali o kojima ovisi život djeteta i skrb o njemu.

 

Dječji dom ZAGREB iz navedenih razloga organizira 05.12.2017. godine Okrugli stol DIJETE NA ČEKANJU – PUTEVI KA INTEGRIRANOJ SKRBI na kojem će uz ministricu N.Murganić i suradnike, izlagati i sudjelovati eminentni stručnjaci iz centara za soc.skrb, ustanova za djecu, pravosuđa, zdravstva, znanosti, Ureda dječje pravobraniteljice, policije i dr.

 

Cilj skupa je potaknuti stručnjake svih sustava, na prvom mjestu sustava soc.skrbi na niz sinhroniziranih i komplementarnih aktivnosti kako bi skrb o djeci izdvojenoj iz obitelji što više i bolje zadovoljila potrebe djece.

 

Prema razgovoru i dogovoru s vrlo zainteresiranom i aktivnom ministricom Murganić, Ministarstvo će vezano za skrb o djeci intenzivirati donošenje novog Zakona o udomiteljstvu koji će, konačno, omogućiti profesionalizaciju udomiteljstva za djecu, omogućiti da udomitelj bude zanimanje. Nestrpljivo čekamo te promjene kao izvjesnu i jedinu mogućnost širenja udomiteljske mreže na urbane sredine i sredine u kojima ne postoji, a posebno važno, za teže udomljivu djecu (dojenčad, djecu s teškoćama i sl.). Ove promjene će sigurno podići kvalitetu udomiteljstva i potaknuti veći broj mlađih i sposobnih osoba da odaberu taj vrijedan poziv i zanimanje.

 

POGLEDAJ PROGRAM:

Okrugli-stol-program