“SLUČAJ PAG” POVEĆAO PRITISAK CENTARA ZA SMJEŠTAJE DJECE

U Dječjem domu Zagreb zaprimljeno je u prva 4 mjeseca ukupno 115 zahtjeva za prijem korisnika u usluge što je u 95% slučajeva za usluge smještaja djece. Zanimljivo je da je u prva 2 mjeseca zaprimljeno 29 zahtjeva a samo u ožujku i travnju preostalih 86. Neočekivani porast broja zahtjeva odnosi se na period neposredno nakon nemilih događaja na otoku Pagu gdje je otac na grozan način zlostavljao 3 djece iz obitelji koja je bila u tretmanu nadležnog centra za socijalnu skrb. Stječe se dojam da centri užurbano “rješavaju” problematične obitelji na svom terenu i da se uglavnom odlučuju na izdvajanje djece iz rizičnih uvjeta.

 

Na žalost, Dom je pozitivno odgovorio samo na trećinu zahtjeva, zbog popunjenih kapaciteta, a u Nazorovoj (djeca 0 – 7 godina) i 20% prepunjenih na 2 trećine zahtjeva odgovoreno je negativno. Centri za socijalnu skrb u velikim su problemima kako realizirati sve smještaje obzirom na nedostatan kapacitet ustanova zbog deinstitucionalizacije te nedovoljno slobodnih mjesta u udomiteljskim obiteljima.

 

Nadamo se da će novi Zakon o udomiteljstvu potaknuti širenje udomiteljske mreže te da će novozaposleni timovi na projektu DD Zagreb u trogodišnjem razdoblju dati vidljiv i važan doprinos povećanju broja udomiteljskih obitelji na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.