POSVAJANJE I UDOMLJAVANJE TEŽE POSVOJIVE DJECE

Nakon osam (8) mjeseci traženja obiteljske skrbi, udomitelja ili posvajatelja, za djecu koja dugo borave u Dječjem domu Zagreb, putem web stranice Doma, veoma smo zadovoljni rezultatima: 1 dječak je posvojen, 1 dječaka su zbrinuli baka i djed, 3 dječaka su udomljena u dobre obitelji, 1 dječak je u postupku posvajanja i 1 djevojčica u postupku udomljavanja. Za ovih sedmero djece objavili smo anonimne profile na webu i vrlo brzo nakon toga su zbrinuti u obiteljima. Još čekamo obitelj koja bi skrbila o 6 – godišnjem dječaku s teškoćama iz autističnog spektra, najbolje bi bilo posvajatelje, a u obzir dolaze i udomitelji, ako ne trajno, barem povremeno.

Veliki problem u sustavu socijalne skrbi je dugotrajnost traženja obitelji posvajatelja i udomitelja za djecu, pogotovo za djecu s teškoćama u razvoju ili onu stariju od 7 godina.

 

Pokazali smo da je traženje putem weba jako dobar i u našem slučaju 87,5% uspješan način, treba se samo više potruditi. Ako znamo da ovo “samo više potruditi” znači uložiti u bolji život djeteta, usrećiti ga, ne smije se čekati i dvojiti.

 

Više od 400 djece koja imaju pretpostavke za posvajanje nalazi se na popisu Ministarstva socijalne politike i mladih. Što se za njih poduzima nije vidljivo. Ako se nešto i poduzima, je li to dovoljno? Veliki broj ove djece je već u starijoj dobi (iznad 12 godina) i gotovo su izgubili šansu da se za njih odluči neka posvajateljska obitelj. U pravilu se predugo čekalo s pokretanjem postupaka za raščišćavanje pravnog statusa djeteta, a i postupci na sudu traju dugo.

 

Objava ovih 8 anonimnih profila djece na webu izazvala je veliki interes posvajatelja i udomitelja, pokazala je da je za gotovo svako dijete moguće naći obitelj. Zašto i za ovih 400 djece sustav (MSPM i centri za socijalnu skrb) na ovaj ili neki drugi način ne traži zbrinjavanje u obiteljima.

Sustav se mora pokrenuti i učiniti puno više od uobičajenog za djecu koja odrastaju po domovima i izvan obitelji. Svako zbrinuto dijete za stručnjake je uspjeh, a za dijete sreća. I ŽIVOT!